Dlaczego warto regularnie zażywać probiotyki?

Wspieranie naturalnej flory bakteryjnej organizmu poprzez suplementowanie probiotyków to od wielu lat szeroko promowany i wychwalany sposób na zachowanie zdrowia i właściwej pracy organizmu.

Probiotyki to nic innego jak mikroorganizmy, które występują naturalnie w organizmie człowieka, ale mogą też zostać do niego wprowadzone poprzez spożywanie określonych produktów i suplementów.

Ich obecność stanowi swoistą przeciwwagę dla „złych bakterii”, które poza poważniejszymi chorobami autoimmunologicznymi mogą powodować przykre dolegliwości takie jak wzdęcia, zaparcia, biegunki.

Regularne dostarczanie probiotyków do organizmu jest zalecane zarówno przez dietetyków, jak i wielu lekarzy.

Dlaczego warto dodać je do swojej diety?

Czym są probiotyki?

Pojęcie „probiotyk” stało się w ostatnich latach dość popularnym terminem wśród dietetyków i zwolenników suplementacji różnego rodzaju składników pomocniczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Słowo probiotyk pochodzi od greckiego „pro bios”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „dla życia”. Mianem probiotyków określane są specyficzne, wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów, które wykazują pozytywne działanie na organizm ludzki.

W potocznej mowie probiotyki określa się mianem „dobrych bakterii” obecnych między innymi w jogurtach, kefirach czy tradycyjnie polskich potrawach kwaszonych.

Które bakterie są „dobre” i dlaczego?

Bakterie otaczają człowieka właściwie non stop i choć wiele słyszy się o ich negatywnym wpływie na zdrowie człowieka, prawdą jest że nieobecność części z nich byłaby dla nas jeszcze bardziej niebezpieczna.

zażywanie probiotyków
Wiele kultur bakterii działa na organizm dobroczynnie, wspomagając zachowanie równowagi procesów w nim zachodzących i przeciwdziałając rozwojowi gorszych, chorobotwórczych szczepów bakterii.

Największymi siedliskami bakterii w organizmie człowieka są skóra oraz przewód pokarmowy, w tym głównie jelito grube. I to właśnie do jelita grubego docierają probiotyki, czyli naturalne źródło dobrych kultur bakterii.

Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka jest bogata zarówno w bakterie niepożądane, czyli między innymi bakterie gnilne, jak i te potrzebne do prawidłowego funkcjonowania systemu trawiennego, w tym na przykład bakterie fermentacji mlekowej.

Te „dobre” określa się mianem bakterii probiotycznych, czyli pro-zdrowotnych. Zaliczają się do nich przede wszystkim szczepy bakterii kwasu mlekowego i bifidobakterie takie jak Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus reuterii, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, oraz Saccharomyces boulardii.

Odpowiednia ilość wspomnianych bakterii w układzie pokarmowym człowieka odpowiada nie tylko za prawidłową pracę jelit i układu odpornościowego układu pokarmowego (stanowiącego ochronę przed alergiami pokarmowymi), ale też pozwala na trawienie związków, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie przyswoić (możemy do nich zaliczyć na przykład laktozę).

Probiotyki wspomagają również syntezę niektórych witamin, w tym witaminy K, B, PP oraz wchłanianie się cennych dla organizmu składników mineralnych.

Gdzie można znaleźć probiotyki?

Probiotyki są jednym z głównych składników żywności specjalnej, o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym, do której zaliczyć można wszelkiego rodzaju mleka fermentowane, jogurty, a także wiele produktów codziennych, które dziś wzbogaca się szczepami bakteryjnymi.

Na półkach sklepowych nie trudno znaleźć dziś bogate w probiotyki tłuszcze do smarowania, napoje herbaciane,  soki owocowo-warzywne czy płatki śniadaniowe.

probiotyk udos choice
Probiotyki można znaleźć też w wielu preparatach aptecznych, przeznaczonych do łagodzenia objawów niestrawności czy zaburzeń jelitowych, a więc biegunki czy zaparć. Probiotyk przedstawiony na zdjęciu cieszy się ostatnimi czasy dużą popularnością, głównie ze względu na dobre szczepy bakterii. Produkt jest do zakupienia na stronie sklepu Udo’s Choice.

Dobrym i naturalnym źródłem probiotyków są też produkty kiszone, a więc między innymi kapusta, a także inne produkty mleczne, takie jak kefir czy maślanka.

Kiedy warto sięgnąć po probiotyki?

Stany chorobowe wymuszające przyjmowanie antybiotyków, stres, infekcje, nagłe i niekorzystne zmiany w nawykach żywieniowych, zła dieta, a nawet podeszły wiek sprawiają, że w organizmie obecnych jest coraz mniej probiotyków.

Aby wspomóc pracę układu trawiennego i dłużej cieszyć się zdrowiem i odpornością, warto regularnie sięgać po wspomniane wcześniej produkty bogate w probiotyki.

Wspomniane przypadłości nie powinny być jednak jedynymi sytuacjami, w których probiotyki są wprowadzane do naszej diety – ich regularne stosowanie wpływa korzystnie na funkcjonowanie całej flory jelitowej, co zostało potwierdzone w wielu badaniach naukowych.

Probiotyki są świetnym uzupełnieniem codziennej diety i naturalnym sposobem na wzmocnienie własnego organizmu. Jedna tabletka, jeden kubek herbaty, jeden jogurt – tak niewiele trzeba, by wspomóc organizm.