Zalety regularnego spożywania suszonych bakalii

Bakalie stanowią świetną przekąskę, którą możemy wziąć ze sobą dosłownie wszędzie. Wystarczy wrzucić opakowanie dowolnej mieszanki bakaliowej, orzechów lub suszonych owoców i wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Ponadto suszone owoce takie jak rodzynki, morele czy śliwki są bardzo słodkie, przez co mogą one stanowić substytut słodyczy, które zazwyczaj kupujemy w sklepach. Możemy je wykorzystać jako naturalny zamiennik sacharozy, czyli cukru białego.

Smakowite suszone bakalie – inspiracje

Aby nadać słodki smak na przykład owsiance lub koktajlowi wystarczy dorzucić do niego pokrojone w małe kawałki lub zblendowane wcześniej suszone owoce. Suszone figi, śliwki i inne owoce są skondensowanym źródłem łatwo przyswajalnych witamin oraz mikroelementów, których bardzo często brakuje w naszej diecie. Aby zastąpić słodkie kremy, które często są używane do smarowania kanapek możemy zblendować ze sobą różnego rodzaju suszone owoce i doprawić je cynamonem lub kakao uzyskując pyszny krem, który będzie zadowalający i satysfakcjonującym zamiennikiem gotowych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Suszone owoce są dobrym pomysłem w walce z niedoborami pokarmowy, które często towarzyszą nie tylko dzieciom ale i dorosłym. Niedobory żelaza, które mogą doprowadzić do anemii można uzupełniać jedząc suszone morele, które są bardzo bogate w ten pierwiastek.

Pamiętajmy, że suszone morele bez użycia konserwantów mają ciemny kolor – owoce suszone bez siarki mają podobną cenę, a są znacznie zdrowsze. Jeśli są one jasno pomarańczowe prawdopodobnie do ich przechowywania i transportu został użyty dwutlenek siarki. Jego znaczne ilości wprowadzone do organizmu mogą objawiać się nieprzyjemnymi dolegliwościami. Przedawkowanie może spowodować astmę, duszności, skurcze i stan zapalny. Jeśli jednak mimo wszelkich ostrożności zakupiliśmy przez przypadek bakalie zawierające właśnie ten konserwant przed zjedzeniem powinniśmy przelać owoce lub orzechy wrzątkiem lub zalać wrzątkiem i pozostawić na noc w szklance, następnie rano je opłukać i spożywać.

owoce suszone bez siarki

Figi zawierają dużą ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej budowy zębów czy kości. Powinny być one spożywane zwłaszcza przez dzieci, które nie chętnie sięgają po mleko i produkty nabiałowe. Figi również mogą zostać przerobione na różnego rodzaju musy i dodawane do jogurtu lub koktajli. Regularne spożywanie właśnie tych owoców może skutecznie zapobiec osteoporozie. Jeśli w naszej rodzinie zdarzały się przypadki występowania właśnie tej choroby powinniśmy jak najszybciej rozpocząć regularne spożywanie suszonych fig.

Owoce suszone i orzechy – na zdrowie

Wszystkie suszone owoce charakteryzują się dużą ilością błonnika pokarmowego, który idealnie wspomoże pracy jelit. Błonnik będzie pomocny zwłaszcza u osób, które cierpią na zaparcia lub zaburzenia trawienia. Dzięki suszonym owocom możemy skutecznie wyregulować pracę układu pokarmowego i jednocześnie ochronić się przed poważnymi schorzeniami na przykład przed rakiem jelita grubego.

Orzechy są uznawane za jedne z najbardziej skoncentrowanym źródłem witamin i składników mineralnych pochodzenia roślinnego. Już kilka sztuk dowolnego rodzaju orzechów sprawi, że zapotrzebowanie na niektóre substancje zostanie zaspokojone. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko występowania chorób serca. Są bogate w witaminy z grupy B oraz E, a także w magnez. Regularne spożywanie świetnie wpłynie na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci i zapewni pracę mózgu na wysokim poziomie. Nie bez powodu mieszanka studencka posiada właśnie taką nazwę. Wzięła się ona od właściwości prozdrowotnych orzechów i suszonych owoców, które wspomogą intensywną pracą mózgu, jaka bardzo często towarzyszy podczas nauki studentów. Orzechy mimo wysokie kaloryczności mogą być bardzo pomocne podczas kuracji odchudzającej. Zaspokajają one na długo chęć sięgnięcia po słodycze oraz są bardzo sycące.