Co to są ziarna chia i skąd pochodzą?

Ziarna Chia są to ziarna pochodzące z owoców rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Roślina ta rośnie w Meksyku i w Gwatemali. Ziarna te używane były już przez starożytnych Azteków w Ameryce Środkowej, jako jeden z podstawowych składników żywieniowych. Już parę tysięcy lat temu ziarna te zostały odkryte, docenione i odpowiednio wykorzystywane.

Jakie mają właściwości?

Nasiona Chia mają wiele złożonych właściwości. Zawierają dużo różnych witamin, białek, kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze są nieodłącznym elementem walki z wszelkimi infekcjami i stanami zapalnymi. Ważnym składnikiem ziaren Chia jest również błonnik, stanowiący dość dużą część składu ziarna.

Nasiona Chia nie zawierają glutenu, więc nie uczulają, co sprawia, że każdy może je konsumować.

Dzięki tym ziarnom nasza koncentracja znacznie się poprawi. Chia potrafią wchłaniać wodę nawet dwunastokrotność swojej wagi. Dzięki temu możemy czuć się bardzo nasyceni i w ten sposób możemy pozbyć się niechcianego nadmiaru tuszy.

Jakie potrzebna nam pierwiastki zawierają?

Cynk, żelazo, potas, wapń, magnez oraz fosfor – wszystkie te pierwiastki, potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania organizmu zawierają się w nasionach Chia.

  • Cynk działa pozytywnie na włosy i paznokcie, pomaga w leczeniu osobom chorym na niedoczynność tarczycy.
  • Żelazo zapobiega anemii i zmęczeniu, potas działa dobrze na układ nerwowy, poprawia koncentrację.
  • Wapń wzmacnia nasze kości, magnez również uspokaja układ nerwowy i działa pozytywnie na kości i zęby, podobnie jak fosfor.

Nasiona chia można stosować jako…

Nasiona Chia mają różnorakie zastosowanie. Są dobre jako dodatek do diety, lub na ich podstawie można tę dietę ustalić, będą także odpowiednie jako lek na różne schorzenia.

  • W przypadku dodawania ziaren do jedzenia, sprawdzą się one w koktajlach, jako posypka do niektórych dań.
  • Ziarna Chia mogą być dosypywane do ciasta na naleśniki lub chleb, czyniąc nasze codzienne jedzenie bardziej zdrowym.
  • Ziarna Chia stanowią wielką skarbnicę witamin i składników mineralnych dla wegetarian. Nasiona te są jednymi z ulubionych nasion sportowców.
  • Zdrowe, wzmacniające niemal wszystkie strefy organizmu, zapewniające dobrą przemianę materii – poprawiają kondycję.
  • Z nasion Chia można zrobić sobie domowy, najlepiej jednodniowy detoks, dzięki któremu nasz organizm znacznie się oczyści i jednocześnie nabierze nowej energii i witamin.

chia

Nasiona chia są niezwykle pożywne. Każde 100 gramów skonsumowanych nasion dostarczy nam blisko 470 kalorii. Należy jednak uważać z ilością zjedzonych nasion, gdyż aż 1/3 ich składu to tłuszcze.

Ziarna chia jako lek na?

Ziarna Chia doskonale sprawdzą się jako lek na depresję. Osoby, które cierpią na nadwagę, potrzebują właśnie tych ziaren, gdyż Chia wchłaniają bardzo dużo wody. W problemach układu pokarmowego nasiona Chia także świetnie się sprawdzą, dzięki ogromnej zawartości błonnika. Gdy mamy słabe kości i zęby, zawartość fosforu i wapnia w ziarnach Chia może znacznie polepszyć stan i funkcjonowanie naszych kości. Osobom chorującym na cukrzycę również poleca się regularne spożywanie ziaren Chia.


Źródło fotografii: @Stacy Spensley/Flickr.com